Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 8 ] 
  Drukuj

Kulinaria ;)
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sie 2011, o 11:17 

Witam. Jestem mamą dwójki rozrabiaków (1,5 roku i 4 lata), w tym jeden z nich (starszy) jest strasznym niejadkiem jeśli chodzi o obiady :21: Młodszy zjada praktycznie wszystko, a starszy zup prawie wogóle nie jada a drugiego dania dziubnie jak kurka o ile mu podpasuje. I tak przychodzi mi gotować obiad dla 3 osób (mąż za granicą) i poprostu nie mam pomysłów ani chęci gotowania takiej małej ilości jedzenia na obiad. :092: I stąd mam pytanie odnośnie pomysłów na obiad dla mojej dwójki (ja nie jestem wybredna więc sie dostosuje :10: ). Macie jakieś pomysły na zupy albo drugie dania :pytajnik: :17: bo u mnie królują rosół, ogórkowa, pomidorowa, kalafiorowa, czasami żurek lub barszcz ale potrzebuje jakiegoś urozmaicenia :co: drugie danie to zwykle ziemniaki, jakaś sałatka, surówka, mizeria (Kuba jada tylko buraczki, żadnej sałatki ani surówki ani mizerii się nie tknie :21: ), no i mięso - albo gotowane w zupie (udko czy skrzydełka), albo smażone typu pierś z kurczaka z panierką lub bez, wołowiny nie moga pogryźć :111: doradźcie coś błagam bo mnie szlag trafi w tej kuchni :21: dodam że beztaleńciem kulinarnym nie jestem ale Niegellą Lawson też nie :wink: Bardzo dziękuje za jakies pomysły!!!

Kulinaria ;)
Reklamownia

Data: 01 Sty 2012, o 21:10     

Re: Kulinaria ;)
PostNapisane: 2 sie 2011, o 21:53 
Moderator

Proponuje ryz czerwony z wołowiną drobno pokrojona :11: http://twoja-ciaza.com.pl/forum/viewtopic.php?f=51&t=168&start=60
Moj syn jak i corka jedza az sie uszy trzesa :11: Tobie tez posmakuje :11:

Zupa z soczewicy czerwonej,bardzo smaczna, zdrowa....i szybko sie ja robi :10:
-1 szkl. soczewicy
-1 cebula
-koncentrat pomidorowy

Zalewasz soczwice woda i gotujesz z posiekana cebula. Jak bedzie wszytsko miekkie dodajesz koncentrat. Gotujesz az wyjdzie taki "krem" gesty :11: Podajesz z ryzem albo ziemniakami, pyszne tez z chlebem :11:

PostNapisane: 5 sie 2011, o 13:11 

Dzięki Ivona :oczko:

PostNapisane: 18 sty 2013, o 13:42 

temat stary ale chce napisac tylko ze jest jedna stronka internetowa ktora polecam jesli chodzi o gotowanie, dobre i sprawdzone przepisy na http://www.gotujmy.pl

PostNapisane: 12 mar 2013, o 15:26 

Internet to skarbnica przepisów, mój synek uwielbiał i nadal bardzo lubi zupy krem, brokuły i brukselki - dziwne smaki jak na dzieci.

PostNapisane: 11 sie 2013, o 11:15 

Czy ktos mnie poratuje dobrym, sprawdzonym przepisem na rogaliki? Prosze

PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:59 

Na rogaliki przepisu niestety nie mam, ale moja mama jest mistrzyniÄ… w ich pieczeniu! :)

Co do jedzenia dla dzieciaków, to może warto spróbować zupy-kremy, np. z brokułów, cukinii i szpinaku z dodatkiem gotowanego mięsa albo jakieś dania jednogarnkowe z kaszą albo ryżem? Myślę, że to by mogło pomóc. U dorosłych niejadków się sprawdza :)

PostNapisane: 8 paź 2019, o 10:17 

Tęsknie za domową kuchnią, dobrze, że moja żona też świetnie gotuje :)
Ostatnio uprzyjemniała mi życie ciasteczkami, podczas gdy ja dobierałem meble kalwaryjskie do salonu w nowym domku.

Reklamownia

Data: 01 Sty 2012, o 21:10     

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości