jackie napisał(a):
witam! w tym roku kończę 41 lat... bardzo chcę zajść w ciążę, lecz nurtuje mnie jeden problem. czy praca w ciąży jest bezpieczna? do którego miesiąca najlepiej i najzdrowiej dla dzidziusia pracować? nie pracuje bardzo ciężko. mam 2 dniówki po 12 godzin, następnie 2 nocki również po 12 godzin, a później 2 dni wolnego. pracuję w budce z różnymi daniami. od zapiekanek i hamburgerów po dania obiadowe... moja kuzynka pracowała do ósmego miesiąca ciąży, a ma kilka zakładów fryzjerskich. bycie szefem w zakładzie fryzjerskim łączy się ze stresem jak i różnymi oparami chemikaliów (np. lakier do włosów czy farby). niedawno urodziła ślicznego i całkiem zdrowego chłopczyka.

Danusia
Jak to już nie raz ktoś powiedział: ciąża to nie choroba.
Są dzielne mamy, które bez pracy żyć nie mogą i pracują do ostatnich dni, są też takie uczulone na pracę i na zwolnienie idą od pierwszych tygodni. Ale też mają do tego prawo bo ciężarna może przebywać na zwolnieniu aż 270dni bez obowiązku przechodzenia na zasiłek rehabilitacyjny.
Tak więc wszystko zależy od tego jak się czujesz z ciążą i w pracy.
Ja w poprzedniej ciąży byłam na L4 już od 7tc. bo raz, że ciąża była zagrożona, a dwa że atmosfera w pracy nie była sprzyjająca.
W obecnej ciąży na zwolnienie poszłam już w 11tc, była to wspólna decyzja moja (chciałam poświęcić więcej czasu pierworodnemu) jak i moich przełożonych (chcieli jak najszybciej by moje stanowisko przejęła osoba zastępująca by do czasu tzw. sezonu opanowała cały zakres obowiązków).
Pozdrawiam
mon